Oliwier Grygier urodził się 13.06.2018 r.

Już w dwudziestym piątym tygodniu ciąży stwierdzono u Oliwiera dwukomorowe wodogłowie znacznego stopnia oraz nieprawidłowe ułożenie palców u ręki.

W pierwszych godzinach po narodzinach Oliwier przeszedł szereg badań. Wiemy już, że I i II komora są poszerzone (22-24mm), komory III i IV bez zmian. Główka będzie mierzona codziennie, a chłopiec obserwowany. Najprawdopodobniej będzie wymagał założenia zbiornika Rickhama, a w następnej kolejności zostaną dobrane odpowiednie zastawki. Zatroskani rodzice czekają na wyniki badań kariotypu, które poznamy dopiero w lipcu. Czekamy również na wyniki badań pobranego płynu mózgowo – rdzeniowego, od których w głównej mierze zależy dalszy tok leczenia.

Już teraz wiemy, że Olivier będzie wymagał rehabilitacji i specjalistycznej opieki.  Nie pozwólmy, aby choroba przeszkodziła Oliwierowi rozwijać się i dorastać w zdrowiu, odkrywać cały świat i cieszyć się z życia.

Wszelkie nowe informacje na temat chłopca będziemy zamieszczać na bieżąco.

„Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym”

Rodzice jeszcze nienarodzonego Oliwiera chcieliby każdego dnia po jego narodzinach obserwować jak się rozwija, poznaje swoich najbliższych, uśmiecha się i bawi. Jak każdy rodzic chcieliby nauczyć go wszystkiego, pokazać mu świat i ludzi.
W dwudziestym piątym tygodniu ciąży stwierdzono u Oliwiera dwukomorowe wodogłowie znacznego stopnia. Pierwsze wyniki badań okazały się dla rodziców bardzo niepokojące, ponieważ stwierdzono u maluszka uszkodzenia części struktur mózgu, które przyczyniają się do złego rozwoju dziecka: nieprawidłowe narządy płciowe, końsko- szpotawe ustawienie jednej stopy

oraz nieprawidłowe ułożenie palców u ręki. Jak mówią rodzice „Pomimo bardzo złych informacji, nie poddaliśmy się i szukaliśmy pomocy w innym szpitalu”. Z pomocą dla rodziców Oliwiera przyszedł Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Lekarz prowadzący podjął się założenia shuntu komorowo- owodniowego. Udało się! Zabieg przyniósł poprawę. Nie można jednak na tym poprzestać. Oliwier w każdej chwili może wyciągnąć shunt z głowy, przez co mogą powstać nieodwracalne i nieuleczalne zmiany w mózgu. Wymaga to do rodziców stałej kontroli, która wiąże się z regularnymi wyjazdami do Łódzkiego szpitala oddalonego o 250 kilometrów od miejsca zamieszkania rodziny Oliwiera. Po porodzie, od pierwszych chwil konieczna będzie także rehabilitacja maluszka. Oliwier będzie musiał przejść także operację wstawienia zastawek, co jest jedyną formą leczenia tej wady.Obecnie potrzebujemy wsparcia finansowego, aby pokryć koszty częstych wyjazdów do szpitala na konsultacje z lekarzem prowadzącym, suplementacji dla mamy oraz na dalsze leczenie i rehabilitację, których chłopiec będzie wymagał od pierwszych chwil po narodzinach. Nie pozwólmy, aby choroba przeszkodziła Oliwierowi rozwijać się i dorastać w zdrowiu, odkrywać cały świat i cieszyć się z życia.

NAJNOWSZE INFORMACJE OD OLIWIERKA:

“Każdy gest, nawet najdrobniejszy zmienia czyjś świat.”

Honorujemy przelewy tradycyjne:
39 1140 2004 0000 3102 7788 6764
IBAN: PL39 1140 2004 0000 3102 7788 6764

Płatności SMS 0bsługuje:

Usługa : Pomóż podopiecznym fundacji Equus.
Aby otrzymać kod dostępu wyślij sms o treści
PGJ.ZXXA na numer 7255
Koszt wysłania SMS : 2,46 PLN z VATPotwierdź KOD